Interní Med. 2003; 5(8): 13-17
Zveřejněno: 31. prosinec 2003 Zobrazit citaci
Přestože Alzheimerova choroba z hlediska energetického metabolizmu ani metabolizmu mikronutrientů neovlivňuje přímými patofyziologickými mechanizmy orgánové funkce, bývá zpravidla především v pokročilých stadiích spojena s poruchou příjmu potravy, s níž souvisí různě rychle se vyvíjející syndrom malnutrice. Včasná diagnostika stavu výživy a aplikovaná nutriční intervence umožňují významně oddálit invalidizaci nemocného v souvislosti s jeho kachektizací. Metodami nutriční intervence jsou kontrolovaný perorální příjem, sipping, enterální výživa a parenterální výživa.
Despite of a minimal influence of direct pathophysiological mechanisms on organ functions, energetic metabolism and metabolism of micronutrients, Alzheimer´s dementia is commonly associated with disturbances of nutritional intake which provides a significant impact on acceleration of malnutrition especially in late stages of the disease. An early diagnosis of malnutrition and an appropriate nutritional intervention may widely reduce invalidisation of the patient due to cachexia. The commonly used methods of nutritional intervention are controlled oral diet intake, sipping, enteral nutrition and parenteral nutrition.
Stáhnout citaci