Interní Med. 2007; 9(4): 180-183
Parenterální výživa se dnes stala účinnou formou nutriční podpory pro většinu nemocných, kteří nemohou být živeni střevem. Pokroky parenterální výživy v posledních letech zahrnují především podávání nových tukových emulzí a úhradu glutaminu s cílem podpořit imunitní funkce a snížit výskyt infekčních komplikací. Složení současné parenterální výživy však stále není zdaleka ideální. Infekční a metabolické komplikace představují i dnes rizika, pro která je zcela nezbytné parenterální výživu správně indikovat a přísně dodržovat zásady bezpečné praxe jejího podávání.
Parenteral nutrition has currently become an effective way of nutrition support for most patients who are unable to be fed by gut. Advances of parenteral feeding mainly include provision of new lipid emulsions and supplementation of glutamine to support immune functions and prevent infections. Nevertheless, the composition of contemporary parenteral nutrition is not ideal by far. Infectious and metabolic complications continue to be among risks of the procedure and therefore it is necessary to respect right indications and strictly follow safe practices for parenteral nutrition.
Zveřejněno: 1. červen 2007 Zobrazit citaci